Aarhus Universitets segl

Ingeniøriværksættere vil gøre Virtual Reality nemt for virksomheder

Det skal være meget nemmere for virksomheder at bruge VR i deres forretningsudvikling. Et aarhusiansk startup går nu på markedet med en testplatform, der gør det muligt at opleve komplekse prototyper, før man investerer en krone i udvikling.

I et lille lokale på toppen af Navitas i Aarhus sidder Christian Brahe og Christian Sørensen med netop det udstyr og den ekspertise, der kan blive starten på et VR-innovationseventyr for mange forskellige virksomheder over hele verden.

De er nyuddannede diplomingeniører fra Aarhus Universitet og har specialiseret sig i at skabe virkelighedstro digitale 3D-kopier af fysiske produkter, mens de endnu er på idéstadiet.

Sammen har de stiftet virksomheden Vertigo-VR, som i løbet af bare få måneder har flotte tal på bundlinjen af regnskabet.  

 ”Vi kan hjælpe virksomheder med at teste prototyper i Virtual Reality og interagere med dem. Det betyder meget, når man vil reducere udviklingsomkostninger og styrke innovationsevnen. Den pris, vores kunder skal betale for vores rådgivning, er lav i forhold til det udbytte, de kan opnå. Derfor har det ikke været noget problem at skabe interesse og efterspørgsel,” siger Christian Brahe.

De to iværksættere er i øjeblikket tilknyttet universitetets Startup Factory, men de forventer, at de kan få hul på det amerikanske marked inden udgangen af 2018 og derefter vokse markant.

Læs også artiklen: De vil booste biotekbranchen med ny teknologi

VR baner vej for ny designtænkning

Virtual Reality er af flere eksperter blevet udråbt til at være en teknologi, der kan forandre produktionsvilkårene og konkurrencesituationen for virksomheder markant.

Men det kræver ifølge de to iværksættere, at teknologien er tilgængelig, konkret og nem at bruge, og at den kan erstatte dyre prototyper og testforløb.

"Det kan for eksempel være, at en bilproducent ønsker at teste udsynet fra førersædet. Eller det kan være, at en salgsafdeling ønsker at lade deres kunder opleve forskellige varianter af det samme produkt, før det færdigudvikles og sættes i produktion.Virtual Reality er på mange måder et opgør med traditionel designtænkning, fordi teknologien gør det muligt at arbejde med justering og tilpasning i det uendelige uden de økonomiske konsekvenser, der følger med investeringerne i at bygge traditionelle fysiske prototyper. Teknologien skaber en ny testkultur, som kan give mange virksomheder et stort konkurrenceforspring,” siger Christian Sørensen.

I første omgang vil Vertigo-VR primært henvende sig til virksomheder, der udvikler produkter og maskiner med en høj grad af mekanisk kompleksitet.

De to stiftere tog hul på deres karrierer som iværksættere i forbindelse med et iværksættersemester på studiet. 

Læs mere om iværksætteri på ingeniøruddannelserne 

Første internationale projektsamarbejde

Det lille startup har netop indgået et projektsamarbejde med logistikgiganten TGW Logistics Group, som har europæisk hovedsæde i Østrig. Koncernen udvikler automatiserede lager- og logistiksystemer og bruger nu Virtual Reality til at træne medarbejdere.

”Vi har genskabt nogle virtuelle arbejdsstationer, så medarbejderne kan lære at betjene systemerne korrekt. Det giver os mulighed for at justere både brugergrænsefladen og ergonomien. Vi får øje på nogle forbedringsmuligheder, vi ellers ikke ville opdage. For eksempel så vi, at bordpladen var lidt for dyb i forhold til, at medarbejderne skulle kunne betjene knapperne med en korrekt arbejdsstilling. Det havde jo været dyrt at opdage for sent,” siger Christian Brahe.

Og den økonomiske gulerod vejer tungt for en koncern med mere end 3000 ansatte:

”Den største fordel er, at vi ikke behøver at bygge hver eneste type af arbejdsstation. Hvis vi vil teste noget eller vise det til vores kunder, kan vi justere og regulere i VR og først derefter bygge den endelige version. Det sparer tid og penge,” siger Juergen Roithmeier, Director of Product Management Control Systems hos TGW.

Vertigo-VR og TGW præsenterer deres samarbejde på logistikmessen MOVE 2018 i Fredericia i næste uge. Læs omtalen i Børsen her


MERE INFORMATION

Christian Brahe og Christian Sørensen er begge nyuddannede maskiningeniører.