Aarhus Universitets segl

Han bygger parabelformede boliger og skoler til verdens fattigste

KARRIEREPORTRÆT: Jakob Christensen startede sin egen virksomhed, LifeShelter, lige så snart, han var færdig som civilingeniør. Virksomheden laver særlige shelters, som bruges til humanitær nødhjælp i Afrika og Mellemøsten. Jakob har på egen krop oplevet, hvordan hans egen konstruktion har hjulet mennesker i nød og børn til skolegang – og det betyder simpelthen alting, fortæller han.

”Skal du ikke bruge din uddannelse til at udvikle noget, der kan hjælpe mennesker i nød?”

Spørgsmålet gav genlyd i Jakobs hoved. Siden han var en lille dreng, havde han vidst, at han skulle være opfinder. Sammen med en kammerat gik han allerede i 2.-3. klasse på jagt i skrot og containere efter dimser og dippedutter, som kunne samles på nye sjove måder.

Og tanken om at bygge noget større - noget holdbart, som andre kunne få glæde af - gav mening. Rigtig meget mening.

Det var i 2010. Dengang læste Jakob til civilingeniør på Aarhus Universitet, og det var hans ”bonus”-bedstefar, arkitekten Claus Heding, der havde stillet spørgsmålet.

Og det var ikke hvilken som helst bedstefar. Han var nemlig sådan en, man lyttede til. Sådan en, som aldrig havde sat sig eget lys under en skæppe, men som altid havde turde kaste sig ud i vilde, ambitiøse projekter. En evig kilde til inspiration.

F.eks. havde han engang bygget sit eget 2-masters sejlskib og sejlet Jorden rundt to gange. Og i 1990’erne havde han - sammen med Dansk International Bosætningsservice - være i Bolivia og bygge lerhuse til en nødlidende befolkning.

Så han vidste, hvad han talte om, da han stillede spørgsmålet til Jakob.

Faktisk var Claus den direkte årsag til, at Jakob havde søgt ind på ingeniørstudiet.

Og lige der, i 2010, året inden Jakob skulle i gang med sit speciale, gav det hele bare mening. Så med udgangspunkt i bedstefaren gamle og ret specielle parabelformede hyttedesign, kastede Jakob sig ud i sit livs eventyr.

(Artiklen fortsætter under videoen)

”Jeg syntes, det var fedt at bruge min uddannelse til noget humanitært. Det motiverede mig meget. Og det motiverede mig, at vi designede et så unikt forslag, som tog udgangspunkt i min bedstefars design, men som var panelbaseret og masseproducerbar. Lerhytterne, han byggede, var ikke beregnet til storskala nødhjælp, men det var mit formål,” siger Jakob Christensen i dag fra sit kontor i Randers.

Han er nu COO i sin egen virksomhed, LifeShelter, som han startede op i 2012 med formålet at bringe billig, simpel, men solid indkvartering til nødlidende folk i hele verden.

Virksomheden har i dag i alt seks ansatte, har aktive byggepladser i Tanzania, Uganda, Somalia og Irak, har bygget sheltere og skoler i 12 lande rundt omkring i verden og har lige afsluttet et stort projekt i Somalia, hvor LifeShelter i samarbejde med Red Barnet har bygget 10 særlige skole-sheltre på hver 40 kvm til i alt 1.000 elever.

”Jeg fandt frem til formen, mens jeg stadig sad og knoklede som civilingeniørstuderende. Det er en cosinus hyperbolsk funktion, som jeg faldt over i jagten på den perfekte konstruktion. Jeg prøvede mange forskellige, men det viste sig, at lige præcis denne faktisk er samme design som min bedstefars lerhytter, og at designet er enormt modstandsdygtigt over for vind og vejr,” siger Jakob Christensen.

(Artiklen fortsætter under billederne)

Fra bolig- og skoleprojekt i Tanzania. Jakob Christensen ses i nederste højre hjørne på billede 1 og tv på billede 2. Fotos: LifteShelter. 

I forbindelse med sit specialeprojekt på AU Engineering fik han sin konstruktion testet og tæsket igennem af medstuderende, der afprøvede den for alverdens hårde forhold. Den klarede orkanstyrke ved Hvide Sande. Den klarede fuldskala jordskælvstest på 9,5 på Richter skalaen. Og den klarede flere tons snelast uden problemer.

Alligevel er konstruktionen så simpel, at man med en almindelige fuksvans kan save den fra hinanden og bruge den som isolering.

Shelteret er nemlig udelukkende bygget af stenuld og nogle enkelte essentielle kerneprodukter som det stålbånd, der holder konstruktionen sammen.

”Det er et fantastisk produkt, for det køler, når det er varmt i vejret, og varmer, når det er koldt. Man skaber et langt bedre indeklima med denne konstruktion i forhold til de telte, der i vid udstrækning bliver brugt genhusning ved nødhjælpsarbejde.”

Og fordi shelteret holder til stort set alt, moder natur kan smide efter det, skal det ikke skiftes ud, som eksempelvis telte skal hvert halve år.

”Jeg var for nylig ude og besøge nogle af de mennesker i Irak og Tanzania, som har boet – og stadig bor – i vores sheltre. De viser frem, hvordan de selv har opgraderet shelteret. Sat døre i, pyntet op, gjort det til et hjem. De har ikke haft penge til at bygge et mere almindeligt hus, men har været glade for, at de har haft et af vores sheltre. Lige der giver hele dette projekt sindssygt meget mening,” siger Jakob Christensen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Og det er værd at huske på, siger han, for han er ganske bevidst om, at han har fulgt en noget utraditionel retning i livet som ingeniør. Hvor mange af hans gamle klassekammerater for længst har sikret sig velbetalte jobs, har han stilet efter det humanitære. Muligheden for at betyde rigtig meget for andre.

”Jeg er 41 år, har 3 børn og har nu været i gang med min virksomhed i ca. 9 år. Når man opsummerer alle udfordringerne, går det op for en, hvor svært det her er. Der er mange ups and downs, når man starter sit eget udviklingsselskab op, og det tager flere år at udvikle det helt rigtige produkt og at få markedet til at indse, hvor godt produktet er. Der er gået mange år, kassen har været ved at være tom mange gange, men jeg er ikke misundelig. Det er sindssygt spændende, det jeg laver. Jeg gør det, fordi jeg tror på det. Jeg tror, det her virkelig kan gøre en forskel for mennesker i nød, og når jeg så møder de mennesker, der bruger mit produkt, giver det så meget mening. Hold da op, hvor er det fantastisk at opleve, hvordan sådanne familier har kunne trives og blomstre op på trods af deres svære omstændigheder,” siger han.

LifeShelter er i dag aktiv i 12 lande rundt omkring i verden. Firmaet har kontor i Randers, og har indgået samarbejde med Rockwool om produktionen af shelterne.

De unikke sheltre er bæredygtige i produktionen, genererer nærmest intet produktionsaffald, og eftersom konstruktionen ikke indeholder træ, hjælper den bl.a. også tredjeverdenslande med at gøre noget ved den omfattende skovhugst, der lige gør et markant indhug i verdens skove.

Jakob Christensen er uddannet først diplomingeniør i Byggeri og siden civilingeniør i Civil and Architectural Engineering fra Aarhus Universitet. Han dimitterede i 2011.