Teknik- og teknologidag for gymnasielærere

AU Engineering inviterer til gymnasielærerdag i teknologi og teknik torsdag den 14. november 2019. Programmet spænder over forskellige temaer, der kan give inspiration til undervisningen i gymnasiet.  Lokale fastlægges en måned før arrangementet.

PROGRAM - torsdag den 14. november 2019

08.30-08.45

Velkomst og kaffe

08.45-10.30

Bæredygtighed og indeklima v. Udviklingschef Kasper Lynge, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Kasper Lynge vil fortælle om, hvordan en bæredygtig tankegang præger arbejdet med boligudvikling.

Hvorfor har vi egentlig bygninger? Tidligere var det for at beskytte os mod rovdyr og fjender, der ville slå os ihjel og stjæle vores ting. I dag bør en bygnings primære funktion være at sikre, at vi kan lave det, vi skal, bedst muligt. Man tænker ofte på bygninger som noget, der bare er der. Men bygninger påvirker jorden og menneskene mere, end vi forstiller os. Kasper Lynge har blandt andet har forsket i, hvordan indeklima påvirker skolebørns indlæringsevne og produktiviteten hos kontorpersonale.

Bæredygtighed i undervisningen v. Lektor Lisbet Holst, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Lektor Lisbet Holst vil vise eksempler på hvordan der kan arbejdes med bæredygtighed i byggeriet i undervisningen. Der bliver her mulighed for selv at arbejde med en case, hvor gængse programmer fra byggebranchen anvendes til at vurdere et byggeris miljømæssige kvalitet herunder miljøprofil og resurse-forbrug. Lisbet har udviklet en hjemmeside, der er direkte anvendelig i undervisningen.

10.30-11.00

Internet og Things(IoT) v. lektor John Rohde, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

I dag møder vi forskellige netværk i det offentlige rum, der giver mulighed for indsamle data om f.eks. fyldte skraldespande og ændringer i luftkvalitet samt styre f.eks. vanding og gødning af træerne i et byrum til sikring af det grønne bymiljø. John vil bl.a. give en introduktion til IoT og SmartCities og de udfordringer, der er forbundet med at opbygge en velfungerende infrastruktur. Det belyses med LoRa som case og brug af data fra ASE’s eget LoRa-setup.

11.00-11.30

Pause med opsamling måledata

11.30-12.00

Efterbearbejdning

12.00-13.00

Frokost

13.00 14.00

Bæredygtig ølproduktion v.  adjunkt Bo Spange Sørensen, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Bo Spange Sørensen vil gennemgå de enkelte delprocesser af ølbrygning. Der vil specielt være fokus på selve mæskeprocessen, men også valg af gærtyper, humletyper og malt vil blive diskuteret. Der lægges op til dialog om, hvordan ølbrygningsprocessen kan gøres mere bæredygtig, og der præsenteres Ingeniørhøjskolens eget bud på en bæredygtige øl: Second Hand Ale.

14.00- 14.10

Kaffe og kage

14.10 - 15.00

Sidste nyt fra fagkonsulenterne Pernille Kaltoft og Bjørn René Rasmussen, Undervisningsministeriet

Her vil de bl.a. give en status om de nye udviklingsområder i teknologi og teknikfaget og det nye teknikfag digital design og udvikling.

15.00-15.20

Start up virksomhed

Bygningsdesigningeniør, civilingeniørstuderende og medejer af DecorRaid aps. Nanna Bach Munkholm vil fortælle om sin Inno- Booster støttede virksomhed, der skal give kunderne inspiration til indretning af deres hjem. Nanna har nogle ideer om. hvordan data fra f.eks. adfærd på nettet kan bruges til at kvalificere udviklingsarbejdet.

15.20-15.40

Nye tilbud til gymnasierne v. Stine og Birgitte, Studievejledningen Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Stine og Birgitte vil fortælle uddybende om de forskellige tilbud, som også fremgår af gymnasieportalen på au.dk

15.40-16.00