Aarhus Universitets segl

Tillykke til kæmpe kuld af nye diplomingeniører

Fredag kunne Aarhus Universitet lykønske 380 nyuddannede diplomingeniører til dimissionsfest på Navitas. Det er det højeste antal nogensinde.

Emil Munksø har skrevet under på en ansættelseskontrakt, men bliver stadigvæk kontaktet af mange virksomheder og headhuntere. (Foto: Henrik Olsen)
Direktør for Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet Conni Simonsen opfordrede i sin tale de nye ingeniører til at sætte bæredygtighed på dagsordenen i erhvervslivet. (Foto: Henrik Olsen)
Forsknings- og udviklingschef i Danfoss Lars Denning var med som gæstetaler ved dimissionshøjtideligheden. Han er selv uddannet diplomingeniør fra Aarhus. (Foto:Henrik Olsen)
Uddannelsesleder for IKT Troels Fedder Jensen med en gruppe efterspurgte dimittender. ”Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet er et kvalitetsstempel, og det vil åbne mange døre for jer,” sagde han i sin tale. (Foto: Henrik Olsen)
Ebbe Kyhl Gøtske går sin stolte far i bedene som nyuddannet maskiningeniør. Han skal nu læse videre til civilingeniør og måske gå forskningsvejen. (Foto: Henrik Olsen)
Emilie Riberholt Henriksen, Emil Lybæk Jacobsen and Emilie Søndergaard Kolind vandt en virksomhedspris for deres bachelorprojekt på bygningsingeniøruddannelsen. (Foto: Henrik Olsen)
Mike skal holde et halvt års barsel med familien, inden han læser videre til civilingeniør (Foto: Henrik Olsen)

Det var en god dag for de mange dimittender fra Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, der efter vinterens eksamener nu formelt kunne afslutte 3,5 års intensive studier.  

De indtog fredag eftermiddag skibet i Aarhus Domkirke og dannede efterfølgende sammen med deres familier noget nær en menneskebro over til Navitas, hvor receptionshøjtidelighederne for de forskellige uddannelsesretninger fandt sted. 

”Sæt bæredygtighed på dagsordenen, når I møder arbejdsmarkedet”

Fra talerstolen sendte  Conni Simonsen, direktør for Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, de unge mennesker afsted med en klar opfordring til at sætte bæredygtighed på dagsordenen i dansk erhvervsliv.   

”I skal ud i et samfund, der har hårdt brug for jeres kompetencer. I er i høj kurs, for I er meget mere end teoretiske specialister. I har teknologiindsigt, og I kan omsætte jeres viden til konkrete løsninger på virkelige problemer. Mere end nogen anden erhvervsgruppe er det jer, der kommer til at gøre en forskel i forhold til de verdensmål for bæredygtig udvikling, FN har sat. På den måde kommer I til at skabe værdi - ikke bare på bundlinjen i virksomhederne, men også for mennesker og for vores fælles fremtid. Det er et stort ansvar. Hver enkelt af jer har mulighed for at sætte fokus på bæredygtighed, der hvor jeres karrierevej bringer jer hen. Når I løfter sammen, kan jeres bidrag blive markant.”

Lars Denning, senior R&D Director i Danfoss A/S, var inviteret med til dimissionen som gæstetaler, og i en tid, hvor teknologien bringer store forandringer ind i vores samfund, rådede han de nye ingeniører til at tænke sig om.  

”I kommer til at få mere indflydelse på samfundets udvikling, end I kan forestille jer. Derfor skal I anvende jeres kundskab med omhu. Brug dagen i dag til at reflektere over, hvad det er for et værdisæt, I vil lægge til grund for jeres virke som ingeniører.”

Masser af jobs til nyuddannede

Nu står dørene åbne, og arbejdsmarkedet ser lovende ud for langt de fleste. Danmark mangler ingeniører, og mange af de nyuddannede har allerede adskillige jobtilbud på hånden.

En af dem er Emil Munksø, som er nyuddannet diplomingeniør i Informations- og kommunikationsteknologi. Han har netop valgt at skrive under på en ansættelseskontrakt hos Kamstrup, hvor han skal være med til at automatisere produktudviklingen. 

”De har tilbudt mig et spændende job, hvor jeg kan komme til at arbejde med den teknologi, jeg brænder allermest for. Jeg har desuden gode muligheder for efteruddannelse, og det betyder meget for mig. Jeg får mange henvendelser fra virksomheder hver eneste uge, så jeg har forsøgt at finde ind til det, der virkelig betyder noget i et arbejdsliv,” siger han.

Studiekammeraten Laura Aggerbo Johansen starter i sit første job i Danske Bank, og Frederik Rosenørn Jensen rejser til Orlando, hvor han skal arbejde med softwareudvikling.

Emilie Børresen er nyuddannet ingeniør i bygningsdesign, og hun starter til marts i et rådgivende ingeniørfirma, hvor hun også var praktikant. Her skal hun blandt andet være med på projektet omkring den nye bydel Nye i Aarhus. 

”Jeg bliver kastet lige ud i det og skal samarbejde med både ingenører og arkitekter på opgaven, men selvom jeg er helt nyuddannet, føler jeg mig ret klar. Jeg har jo en del erfaring fra mit praktiksemester,” siger hun.

Mange læser videre til civilingeniør
En stor del af de nyuddannede diplomingeniører skal læse videre på de toårige kandidatuddannelser til civilingeniører. En af dem er Ebbe Kyhl Gøtske, som har læst Maskinteknik.

”Det har været 3,5 gode og lærerige år, og nu napper jeg så to mere. Det har hele tiden været min plan at blive civilingeniør, og jeg synes, jeg nu har et rigtig godt afsæt for at læse videre. Jeg er meget glad for at have et praktiksemester med i bagagen. Det betyder en hel del for mig, at jeg har været ude i virkeligheden og opleve, hvordan teorien virker, og hvordan jeg rent faktisk kan bruge min viden som ingeniør,” siger han. 

Ebbe Kyhl Gøtske overvejer efterfølgende at gå forskervejen. 

Også Mike, der er nybagt far, skal læse videre til civilingeniør i Kemi- og bioteknologi. Han vil gerne specialisere sig inden for fødevareteknologi og i god tråd med de mange taler på dagen om bæredygtighed og verdensmål, drømmer han om at bruge sit arbejdsliv på at skabe sunde kostalternativer til en voksende global befolkning og grønnere produktionsformer.

Men først venter et halvt års barsel med den lille søn.

Tillykke til alle nyuddannede diplomingeniører fra Aarhus Universitet.