Aarhus Universitets segl

Robotter der gør en forskel

Der er god grund til, at Aarhus Universitet de seneste år har opnået et meget positivt, internationalt omdømme inden for robotteknologi. Det kunne man ved selvsyn bevidne onsdag den 16. maj, hvor diplomingeniør-studerende fra Ingeniørhøjskolen viste hjælpende robotter frem.

Hjertestarterrobotten i aktion. Her har den fundet vej til den nødstedte - repræsenteret af en dukke - og genoplivningen kan finde sted.
Søstjernejægeren i gang i Aarhus Havn, hvor der dog næppe er så mange koralrev at hjælpe af med søstjerneproblematikken.

At gøre en positiv forskel. Hjælp til natur, nødhjælp til mennesker eller støtte til den internationale forskning. Det var grundtanken med de droner og robotter, der onsdag indtog områderne i og omkring Navitas.

Og der er ingen tvivl om, at robotter i stigende grad kommer til at gøre en forskel for både mennesker og miljø. Særligt, når man taler med de unge ingeniørstuderende, der brænder for at udvikle små maskiner, der med fremtidsperspektivet for øje kan få en kæmpe betydning.

LÆS OGSÅ: Forskere har fundet antistoffet, der kan stoppe allergiske reaktioner

Tag Livredderdronen eksempelvis. Har du nogensinde undret dig over de mange redningsveste, der hængende på stativer pryder landets strande? Hvordan kommer de egentlig ud til dem, der har brug for dem? Det gjorde den maskiningeniørstuderende Anders. For hver dag, når han cykler fra eller til Navitas, passerer han en lang række redningsveste langs Risskov strand.

Hvad nu, hvis man kunne få en drone til hurtigt at flyve en redningsvest ud over åbent hav og kaste den ned til en nødstedt? Det kunne løse problemet med, at en livredder i tide skal svømme ud, finde og nå frem til den person, der er ved at drukne. Med en drone kunne man hurtigt aflevere en vest, og derefter redde personen ind på land igen.

Eller hvad med Hjertestarterrobotten? Hvad gør man i tyndt befolkede områder af landet, hvis en pårørende får et hjertetilfælde, og ambulancen er lang tid om at nå frem? Hvad nu, hvis en robot allerede mens 112-opkaldet var i gang, autonomt kunne køre en hjertestarter ud på adressen? På den måde kunne den livreddende førstehjælp begynde, allerede før ambulancen er fremme.

"Det kører bare i Aarhus"

"Det er fedt at arbejde med reelle problemstillinger. Det er hele formålet med alt det, vi laver. At det giver mening. Projektet bliver en hobby, og man bruger gerne både dag og nat på det," siger Anders, som sammen med kammeraterne Sigurd, Oscar og Mads har bygget Livredderdronen.

LÆS OGSÅ: Droner kommer flyvende - og skaber nye renoveringsmuligheder

Selvom der er meget udviklingsarbejde forbundet med opbyggelsen af robotterne, har de studerendes projekter stor bevågenhed fra industrien. Her har man nemlig for længst fået øjnene op for de ingeniørstuderende og deres robotter, som har til opgave at løse reelle, samfundsmæssige problemer.

"Det er meget interessant at komme og se de studerendes projekter. Vi ved, det er høj kvalitet, der bliver bygget her i Aarhus – det kører bare. Generelt er Danmark langt på udviklingsfronten. Jeg tror, det er fordi, ingeniøruddannelserne fokuserer meget på den individuelle studerende og dennes motivation for at arbejde med tingene. Man får lov til at nørde med tingene, og man kan se, at det batter noget. Det er virkelig positivt," siger Morten Baltzer Kristensen fra den globale koncern National Instruments, som også var med på dagen.

Førende på robotteknologi

Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet har gennem de sidste fem år investeret massivt i at opbygge et stærkt vidensmiljø omkring robotteknologi. Der er bl.a. investeret i topmoderne udstyr og højt specialiserede undervisere, og ikke alene har det affødt massiv interesse fra erhvervet – det har også givet anledning til utroligt flotte præstationer blandt de studerende i internationale robotkonkurrencer.

Senest har et hold studerende udviklet en undervandsrobot, der kan affotografere isbjerge under vand - noget, der har fået stor betydning for arktisforskningen – og gruppen skal i slutningen af maj til verdensmesterskabet med sin robot.


Robotterne på onsdagens udstilling var:

Hjertestarterrobotten 
Denne robot fragter hjertestarten hen til det relevante ulykkessted. Det foregår på følgende måde: Hr. Hansen får et hjertetilfælde i sit hjem. Fru Hansen ringer til alarmcentralen. Personalet på alarmcentralen aktiverer robotten (en slags selvkørende mini-bil)  ved den nærmeste hjertestarter (f.eks. i et lokalt supermarked). Den fragter via GPS-koordinator hjertestarten direkte til ulykkesstedet, og den livreddende førstehjælp kan begynde, før ambulancen når frem.

Livredderdronen
Denne robot kan flyve med 50 km/t ud over åbent hav, identificere mennesker i nød og kaste en redningsvest. Det løser  problemet med, at det kan tage lang tid for en livredder at finde og nå frem til personer, der er ved at drukne.

Skralderobotten
Denne robot er en genial affaldsopsamler, fordi den samtidig kan mase dåser og pap, så det fylder et minimum. Den er udviklet af ingeniørstuderende til Roskilde Festival 2018.

Søstjernejægeren
Denne robot er en ubåd, der kan navigere under vand og dræbe kæmpesøstjerner med pigge. Disse søstjerner er i vækst og lever af koraler. I dag er de en af de største trusler mod verdens koralrev.

Polarbåden
Denne selvstyrende båd kan tage på ekspeditioner omkring polarcirklen, hvor det er for farligt for mennesker at færdes på grund af faren for kollision med isbjerge. Den kan hjælpe med at indsamle data til fremtidens klimaforskning.


Læs mere om diplomingeniøruddannelsen i maskinteknik

Kontakt

Claus Melvad, Ingeniørdocent, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet