Aarhus Universitets segl

Nyt energilaboratorium åbner i Aarhus

Et nyt energilaboratorium på Aarhus Universitet skal gøre os klogere på, hvordan vi kan optimere en bæredygtig elforsyning i Danmark og resten af Europa. Både forskere og studerende samt danske og udenlandske virksomheder får adgang til tekniske faciliteter i særklasse.

Fredag d. 2. december åbner Aarhus Universitets nye energilaboratorium på Katrinebjerg. (Foto: Lars Kruse)
Laboratoriet kan benyttes af både forskere, studerende og virksomheder. Målet er at få eksperimentel erfaring med et energisystem baseret på fuld integration af vedvarende energikilder som sol, vind og biogas. (Foto: Lars Kruse)
RESCUE Lab er selvforsynende med energi fra sol, vind og biogas og har samtidig kapacitet til energilagring. Billedet er taget på taget, som er forsynet med solceller. (Foto: Lars Kruse)

Der er solceller og vindmølle på taget. I garagen står en elbil og indenfor stråler de nye, blanke teststande og venter på at blive taget i brug. Det er blandt andet transformatorstationer, batterisystemer og generatorenheder.

Aarhus Universitet har investeret i nyt udstyr, der gør det muligt for både forskere, studerende og virksomheder at eksperimentere med fremtidens elektriske energiteknologi.

Målet er at skabe ny viden og få praktisk erfaring med et energisystem baseret på fuld integration af vedvarende energikilder som sol, vind og biogas.

”Som samfund er vi i gang med at skabe en meget stor forandring af den måde, vi producerer, distribuerer og bruger energi på. Danmark sigter, som et af de første lande i verden, imod at have en 100 procent bæredygtig energiforsyning allerede i 2050. Det er en helt unik vision, og de unge ingeniører, vi uddanner fra universitetet, vil blive frontløbere i denne omstilling. Det kræver, at de har højt specialiseret teoretisk viden inden for området, men også praktisk erfaring med at omsætte denne viden til værdiskabende løsninger i energisektoren,” siger Niels Chr. Nielsen, dekan for Science and Technology, Aarhus Universitet.


Nordeuropas største testcenter
Også Björn Andresen, adjunkt ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet og daglig laboratorieleder, mener, at det nye laboratorium vil komme både ingeniørstuderende og deres fremtidige arbejdspladser til gode:

”Vores studerende får de bedste betingelser for at arbejde med at designe elektriske systemer og udvikle nye produkter, der producerer og forbruger energi.  Meget ofte vil det komme til at foregå i tæt samarbejde med virksomheder, og på den måde får de allerede under uddannelse indblik i helt aktuelle teknologiske udfordringer omkring energiforsyning.”

Med i alt 300 kvadratmeter og tilhørende undervisningslokaler samt kontrolrum er det nye laboratorium Nordeuropas største og mest avancerede af slagsen. Det er placeret med tilknytning til AU Engineering på Katrinebjerg i Aarhus.

Stormvejr eller solskin med et musseklik
Det nye laboratorium kan som noget helt særligt give en komplet eftersimulering af energinettet, der inkluderer alle spændingsniveauer og frekvenser i Europa og USA. Dermed kan forskere og studerende via styrepanelerne i Aarhus udsætte verdens el-systemer for alle tænkelige former for belastninger og vejrforhold.

”Hvis vi vil teste, hvordan el-nettet responderer på for eksempel en storm eller en meget varm solskinsdag, så kan vi gøre det her og nu under geografisk definerede spændingsforhold,” siger Björn Andresen.

Laboratoriet er desuden selvforsynende med energi fra sol, vind og biogas og har samtidig kapacitet til energilagring.

Den officielle åbning af RESCUE Lab foregår fredag d. 2. december.


OM RESCUE LAB

RESCUE står for Renewable, Energy, System Integration, Control Laboratory under Electrical Engineering.

Laboratoriet har testfaciliteter til fuld systemintegration af fremtidens vedvarende energikilder.

KONTAKT

Bjørn Andresen, adjunkt og laboratorieansvarlig