Gå på vandet i festugen

Aarhus Universitet deltager i år i Aarhus Festuge, og det sker med et tæt pakket ingeniørvidenskabeligt aktivitets- og foredragsprogram for store og små på havnen i og omkring Navitas.

12.08.2015

Man kan gå på vandet, udforske havbund med droner, hilse på robotter og meget andet, når AU Engineering holder åbent hus i forbindelse med Aarhus Festuge. (Foto: AU arkiv)

Ved første øjekast ligner det et helt almindeligt vand, men man tager fejl. Bassinet er fyldt med en såkaldt non-newtonsk væske, som går fra flydende form til fast form, når det udsættes for mekanisk belastning. Det kan være et knytnæveslag, der udløser transformationen. Og det kan være skridt.

Levende ingeniørvidenskab for alle
”Gå-på-vand” er bare en af de aktiviteter Aarhus Universitet arrangerer i weekenden d. 29.-30. august i forbindelse med Aarhus Festuge ved Navitas. Publikum kan blandt andet også udforske havbunden med undervandsdroner, sejle i betonkanoer, og konstruere bygninger med klodser.

Inde i huset er der levende udstillinger af de nyeste teknologiske opfindelser og rundvisning i laboratorierne. Her kan man blandt andet hilse på den populære, menneskelignende robot NAO og opleve 3D-printteknologiens muligheder.

”Vi vil gerne åbne ingeniørvidenskaben op for festugens publikum, dele ud af vores viden og give store og små et fascinerende indblik i teknologiens verden,” siger Conni Simonsen, direktør, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet.

Alle aktiviteter og udstillinger arrangeres af ingeniørstuderende og forskere fra Aarhus Universitet, som også står bag konstruktion og design af både betonkanoer, undervandsdroner og et højteknologisk fadølsanlæg.

Læs om fadølsanlægget, der får premiere i forbindelse med Aarhus Festuge

Læs om de studerendes undervandsdroner

Foruden Aarhus Universitet deltager også Ingeniørforeningen IDA, Aarhus Maskinmesterskole og INCUBA i festugeaktiviteterne.

Lyset i forskningen
Festugens tema er i år Lys, og Aarhus Universitet arrangerer derfor en foredragsrække, der serverer den nyeste viden i øjenhøjde om blandt andet lys, teknologi og bygningsdesign.

”Lys er et uhyre interessant tema set fra et forskningsmæssigt perspektiv – både som naturvidenskabeligt fænomen, energikilde og som omdrejningspunkt i bygningsdesign. Vi prøver hele tiden at skaffe mere detaljeret viden om, hvordan lys påvirker os og vores fysiske og psykiske helbred,” siger Thomas S. Toftegaard, institutleder, Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet.

Foredragene foregår i Store Auditorium på Navitas alle eftermiddage og aftener fra mandag d. 31.august til og med torsdag d. 3. september.

Foredragsholderne er både forskere fra Aarhus Universitet og praktikere fra erhvervslivet.

AU Engineering