Aarhus Universitets segl

AU-Ingeniører i høj kurs

Om ti år vil Danmark mangle 10.000 ingeniører. Det viser en netop offentliggjort fremskrivning af udviklingen i udbud og efterspørgsel på arbejdskraft. Virksomhedernes kamp om talenterne er større end nogensinde, og det kan mærkes på ingeniøruddannelserne.

Der er brug for flere af dem her. Danske virksomheder er sultne efter ingeniører, og det kan mærkes blandt de studerende på universitetets ingeniøruddannelser. (Foto: Lars Kruse)
"Frit valg på alle hylder". Nogenlunde sådan beskriver Simon Jæger sine beskæftigelsesudsigter. Han læser til diplomingeniør i Elektrisk energiteknologi på Aarhus Universitet. (Foto: Lars Kruse)

Hver gang ingeniøruddannelserne i Danmark udklækker otte nye ingeniører, går der ti på pension. Og trods et stigende optag af studerende på landets universiteter igennem de seneste år, ser det ud til, at ingeniørmanglen om kort tid vil udvikle sig voldsomt.

Det viser en ny statistisk prognose som Dansk Industri (DI) og Ingeniørforeningen IDA har gennemført for Engineer The Future.

Læs om AU's deltagelse i Engineer the Future

En hverdag med ”bejlere”
På Aarhus Universitet oplever ingeniørstuderende i stigende grad virksomhedernes bevågenhed. På de fleste af de i alt 12 diplomingeniøruddannelser og ni civilingeniøruddannelser er dimittendledigheden tæt på nul, og mange studerende får tilbudt op til flere jobs allerede før, de har fået deres eksamensbevis.

Simon Jæger læser til diplomingeniør i Elektrisk energiteknologi, og han er et af universitetets førstehåndsvidner til erhvervslivets talentjagt.

”Der er rigtig mange virksomheder, som gerne vil i kontakt med os på den ene eller anden måde. De vil gerne ind i undervisningen og give et fagligt indslag og fortælle om deres branche og deres tilbud til ingeniører. Når vi skal finde praktikplads kan vi så at sige vælge og vrage. Også udenlandske virksomheder har henvendt sig og vil gerne sponsorere arrangementer i fredagsbaren. Og det er da heller ikke nogen hemmelighed, at jeg regner med at komme rimeligt hurtigt frem til et spændende og højtlønnet job,” siger han.

De Studerendes Råd (DSR) på Ingeniørhøjskolen har opfundet et nyt koncept, som skal imødekomme virksomhedernes behov for at komme i kontakt med de studerende. Konceptet har fået navnet ”ingeniørdebatten” og handler i al sin enkelthed om, at virksomhederne på skift får mulighed for at besøge de studerendes fredagsbar, danne netværk og sætte et fagligt debatemne på dagsordenen.

”Det er helt nyt. Vi har ikke meldt noget officielt ud, og vi har heller ingen arrangementskalender endnu, men alligevel er der syv virksomheder, som har givet udtryk for, at de gerne vil bakke konceptet op," siger  ingeniørstuderende og bestyrelsesmedlem i De Studerendes Råd Dannie Lehmann.

Især travlt op til dimission
Også blandt underviserne på ingeniøruddannelserne er det åbenlyst, at virksomhederne kæmper om de studerende. Henrik Olsen er en af dem, og han har taget hul på en af årets travleste perioder.

”Her op til sommerperioden, hvor vi skal udklække det næste kuld ingeniører, kan vi da godt mærke, at vi får travlt på telefonerne. Jeg får hver uge henvendelser fra virksomheder, der spørger, om jeg kan finde nogle gode studerende til dem. Desværre er det ofte sådan, at udbuddet er lavere end efterspørgslen,” siger han.

I starten af måneden besøgte koncernchef Michael Holm fra Systematic A/S Aarhus Universitet i forbindelse med en karrieremesse for IT-studerende. Her udtalte han, at virksomheden har brug for 100 nye medarbejdere, heriblandt ingeniører, alene i 2015. 

Det er den generelle teknologiske udvikling i samfundet, der udløser et voksende behov for ingeniører samtidigt med, at flere ældre i de kommende år forventes at gå på pension. Og uddannelsesinstitutioner har en vigtig rolle at spille i forhold til netop den problemstilling, siger Conni Simonsen, direktør, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet.

”Vi står overfor en meget stor opgave med at tiltrække flere unge til vores uddannelser, så vi kan matche den store aldersbetingede ingeniørafgang fra arbejdsmarkedet, der venter os lige om hjørnet. Som universitet har vi et medansvar i forhold til at skabe et tilstrækkeligt stort og velkvalificeret rekrutteringsgrundlag for danske virksomheder."