Mød AU Engineering i Techteltet

Folkemødet 2018

Techteltet åbner torsdag, hvor vi byder på en teknologisk tour de force i selskab med blandt andre DR-vært Kåre Nielsen (Storenørd) og Techtopia-vært og tidligere DR-journalist Henrik Føhns. Teltgæsterne bliver præsenteret for alt fra robotter til højteknologiske trampoliner, og de kan ankomme via vores futuristiske lysinstallation, Techtunellen. Torsdag aften inviterer vi til stor teknologifest med tidligere transportminister Magnus Heunicke skruer op for musikken som DJ.

Åbning af Techteltet med Scienceshow og nye teknologier

Store Nørds Kåre Nielsen, kendt fra børneprogrammer om naturvidenskab, indleder teltåbningen med et underholdende science show. Herefter vil ledelserne fra fire universiteter og IDA vise hver deres bud på en afgørende ny teknologi. Mød rektor Per Michael Johansen fra Aalborg, prorektor Rasmus Larsen fra DTU, dekan Niels Christian Nielsen fra Aarhus, dekan Henrik Bindslev fra Syddansk og IDAs formand Thomas Damkjær Petersen.


Torsdag kl. 13.00 - 13.55 - Techteltet C6, Engineer the future


Vi anbefaler følgende debatter i Techteltet:

Kunstig intelligens og automatisering. Hvad kan og vil vi?

Fremtiden er her allerede. Men vil vi alt, hvad vi kan med den nyeste teknologi?

Når vi snakker droner og selvkørende biler, tænker de fleste nok på Amazons postdroner eller Googles biler. Der er masser af hype om disse teknologier og gennembruddet synes at være lige op over. Men fremtiden er her allerede. Megen af teknikken finder allerede anvendelse fx. i landbruget. Og den bliver løbende forbedret, både med ny teknologi og ved at træne de algoritmer, der er grundlaget for automatiseringen. Og her i mødet mellem teknologisk potentiale og konkret anvendelse bliver mange af de spørgsmål, som bliver definerende for vores anvendelse af teknologierne konkrete - og rigtig mange gange politiske. For fordi noget kan lade sig gøre, er det så det samme, som at det er det vi vil? Eller at det er i alles bedste interesse? I denne session kan du se spændende eksempler på, hvor langt vi er med teknologierne og være med til at diskutere, hvilke rammer og forudsætninger, som skal være danne grundlaget for anvendelsen.


Torsdag kl. 17.00 - 18.00 - Techteltet C6, Engineer the future
Fra Aarhus Universitet deltager: Rasmus Nyholm Jørgensen, Seniorforsker, AU Engineering

Ingeniørdysten

4 ingeniører fra AAU, AU, DTU og SDU dyster mod hinanden i Engineer the Future-teltet

Glem alt om den stereotype forestilling om kedelige, tørre ingeniører. Ingeniørdysten er blevet en festlig tradition på Folkemødet. 4 ingeniører dyster om at præsentere deres forskningsområde på den mest involverende og engagerende måde uden brug af den traditionelle – og ofte kedelige – Power Point-præsentation. Og de har kun 6 minutter til det! Publikum spiller en central rolle. De er nemlig ikke blot tilskuere i traditionel forstand. Publikum bestemmer suverænt hvem, der skal krones som vinder af Ingeniørdysten. Thomas Skov er vært på dysten.


Torsdag kl. 18.00 - 19.00 - Techteltet C6, Engineer the future
Fra Aarhus Universitet deltager: Christian Dannesboe, Lektor, AU Engineering

Fake Science, hvad holder videnskab til i en samfundsdebat?

Tommy Ahlers, Katrine Krogh Andersen og Bente Klarlund drøfter videnskab i samfundsdebatten

Nyheder og samfundsdebat kan bygge på videnskabelige resultater. Forskning og videnskab har en legitimerende rolle som det neutrale, faktabaserede grundlag for drøftelse og beslutninger. Men er der udfordringer for den samfundsmæssige tillid til forskning og videnskab? Og kan videnskaben leve op til forventninger om at levere det neutrale, faktabaserede og reproducerbare grundlag? Kan forskeres ambitioner overskygge uvelkomne videnskabelige resultater, og er det for tillokkende at få opmærksomhed ved at udtale sig om emner, der ikke er ens område? Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd sætter scenen med en samtale, hvor prodekan på Aarhus Universitet Søren Rud Keiding udfordrer blandt andre uddannelses- og forsningsminister Tommy Ahlers, professor Bente Klarlund, Københavns Universitet og forskningsdekan Katrine Krogh Andersen, Danmarks Tekniske Universitet med om konkrete dilemmaer, hvor den samfundsmæssige tillid til forskning og videnskab kan være udfordret.https://program.folkemoedet.dk/#Fredag-1100


Fredag kl. 11.00-11.45 - Techteltet C6, Engineer the future
Fra Aarhus Universitet deltager: Søren Rud Keiding, Prodekan, Aarhus Universitet

Andre veje til uddannelse?

Vi mangler ingeniører. Hvor svært er det lige at løse dén udfordring?

Forsigtige skøn siger at Danmark i 2025 vil mangle 10.000 kandidater indenfor teknologi, naturvidenskab og IT. Rekruttering af nye dygtige studerende fylder derfor naturligt nok meget i disse år på ingeniøruddannelserne og universiteterne i det hele taget. Men er det nok, det vi gør? Er det det rigtige? Eller findes der andre veje til kvalitets-uddannelser som kan hjælpe med at løse denne udfordring og samtidig skabe et større og bedre udbud af højtuddannet arbejdskraft og sikre bedre adgang til uddannelse i Danmark? Med udgangspunkt i SDU's samarbejde med lokale virksomheder, region og kommune i Sønderborg og AU's erfaringer med online elektronik-uddannelse i Herning prøver vi at belyse nogle barrierer og begrænsninger, der er for at få uddannet flere ingeniører i Danmark.


Fredag kl. 17.15 - 18.15 - Techteltet C6, Engineer the future
Fra Aarhus Universitet deltager: Conni Simonsen, Direktør, AU Engineering - Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Iværksætteri og ingeniører - hvad kan vi gøre bedre?

Hvordan får vi flere studerende til at tage springet ud i det uvisse og starte egen virksomhed?

Danmark er det sted i EU, hvor færrest voksne er selvstændige. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Der bliver i disse år brugte store summer på at skabe bedre rammer og programmer, der skal hjælpe med til at fremme innovation og opstart af nye virksomheder. For det er det vi skal leve af i fremtiden. Men får vi nok ud af pengene? Kom til en spændende debat, hvor vi stiller spørgsmålene: Hvad gør vi nu? Hvad er ingeniøruddannelsernes og universiteternes rolle? Bidrager de mange reformer på uddannelsesområdet positivt til at fremme udviklingen? Skal vi målrette de mange tilbud mod bestemte områder? Og hvem skal sætte dagsordenen?   Vi har samlet et udsnit af aktører fra universiteternes iværksættermiljøer for at få deres bud på, om der er noget vi kan gøre bedre?


Fredag kl. 18.15 - 19.00 - Techteltet C6, Engineer the future
Fra Aarhus Universitet deltager: Kasper Løvborg Jensen, PhD, Ingeniørdocent - ORBIT LAB, AU Engineering

Biomasse i energisystemet – skråplan eller klimasejr?

Vær med når vi finder bæredygtige løsninger til det vedvarende energisystem

De sidste år er mængden af træpiller, der brændes af i den danske el og varmeforsyning steget kraftigt. Er det en positiv udvikling, der bringer os på rette vej mod 2050. Eller har vi fastlåst det danske energisystem i en afhængighed af biomasse, der vil have fatale konsekvenser for den grønne omstilling? Vær med når vi finder bæredygtige løsninger på et energisystem baseret på vedvarende energi – vi har samlet kloge hoveder til at komme med bud på en smart biomasse strategi for Danmark.


Lørdag kl. 10.30-11.15 - Techteltet C6, Engineer the future
Fra Aarhus Universitet deltager: Uffe Jørgensen, Centerleder CBIO, seniorforsker, Aarhus Universitet

Danmark som førende food tech-nation i fremtiden?

Hvordan sikrer vi, at Danmark forbliver en af verdens førende nationer inden for fødevareteknologi?

Den danske fødevareteknologi-branche omsætter for 67 mia. kr. og beskæftiger 37.000 mennesker – heraf over 60 pct. inden for landets grænser (2013-tal). Samtidig er vores fødevaresektor den tredjestørste i den vestlige verden og udgør 25 pct. af hele vores eksport. Der er et enormt eksportpotentiale – særligt til store vækstcentre, men også generelt i en verden, hvor befolkningstallet stiger og stiger, og behovet for en mere sikker, effektiv og automatiseret fødevareproduktion er stigende. Men vækstdrømmen afhænger af evnen til at være innovativ og udvikle fremtidens teknologi og procesudstyr – og danske virksomheder skriger allerede på veluddannede ingeniører. Hvordan sikrer vi, at det er dansk fødevareteknologi, der optimerer produktionen, processtyringen, effektiviteten og energiforbruget fremover? Hvordan skaber vi rammevilkårene for, at danske virksomheder kan fastholde deres førerposition?


Lørdag kl. 14.35-15.20 - Techteltet C6, Engineer the future
Fra Aarhus Universitet deltager: Bo Spange Sørensen, Adjunkt, AU Engineering

Program for Tech teltet 2018

AU Engineering er til stede i Techteltet på Cirkuspladsen i Allinge. Teltet bliver drevet i samarbejde med AAU, SDU, DTU, IDA og Engineer the Future.


Torsdag den 14. juni 2018

13.00   Åbning af Techteltet med Scienceshow og nye teknologier

14.00   Kan fintech redde Danmark?

14.55   Algoritmerne kommer

15.30   Smarte systemer og personsikkerhed: Drøm eller mareridt?

16.15   Under angreb: Er der styr på cybersikkerheden?

17.00   Kunstig intelligens og automatisering. Hvad kan vi, hvad vil vi?

18.00   Igeniørdysten

20.00   Fest i Techteltet med DJ Magnus Heunicke (S)


Fredag den 15. juni 2018

09.30   Scienceshow

10.30   Granny Tech – store udfordringer og kæmpe potent

11.00   Fake Science. Hvad holder videnskab til i en samfundsdebat

12.00   Universitetsdilemmaer med Mads Steffensen

13.30   Skal elever bygge popcornmaskiner i skoletiden

14.15   Færre piger læser IT – Hvordan knækker vi kurven?

15.00   Hvad kan Teknologipagten?

15.45   TechTalk: Kunstig intelligens og robotter

16.30   Er der for mange uddannelser?

17.15   Andre veje til uddannelse?

18.15   Iværksætteri og ingeniører – hvad kan vi gøre bedre?


Lørdag den 16. juni 2018

09.30   Kemishow

10.30   Biomasse i energisystemet – skråplan eller klimasejr

11.20   Kloge investeringer i fremtidens energisystem

12.15   Danmark, hvordan fastholder vi den grønne førertrøje?

13.30   Fremtidens bæredygtige gourmetmad

13.50   Er der big business i bæredygtige fødevarer?

14.35   Danmark som FoodTech nation i fremtiden?

15.20   Fup eller fakta: Plastikposer, bomuldsposer og plast i naturen

16.30   Kemiworkshop


Søndag den 17. juni 2018

09.30   Scienceshow

10.30   Afslutningsshow

Visninger
Åbningsfest i Techteltet 2018